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Payroll and Benefits FAQ: PGME Residents   
Provincial Human Resources Shared Services (PHRSS)  

FAQ 

Benefits 

Q: My spouse and I are residents. Can we both choose single coverage for healthcare benefits? 

A: No. However, one of you can waive coverage while the other enrolls under family status. When 

enrolling, you must do so under your true family status. 

 

Q: My family is residing outside of the province / country? Are they covered under the healthcare 

plan? 

A: If your family is out of province, they are covered; however, the Manitoba coverage rates will 

apply to whichever province they are living in. 

A: If your family is outside of Canada, they are not covered. 

 

Q: What is the process to change benefits if I got married after completing benefit forms? 

A: You must make changes to your HEB Healthcare Plan on the HEB Portal within 60 days of the 

change. For changes to your HSC Dental Plan, submit the Blue Cross Notice of Change Form to 

PHRSS. 

 

Q: Can I waive the healthcare plan? 

A: Yes, provided you have alternate coverage in another group plan; however, you will not be able to 

join HEB’s plan unless you lose the alternate coverage. 

 

Pay 

Q: How am I paid if I work on a Stat day?  

A: As per Article 8:04 of the PARIM collective agreement, if a Resident works on a recognized 

holiday (Stat) and does not take a paid day off, PHRSS will pay out the hours for the stat day(s) at 8 

hours per day x hourly rate.   

 

Tax Forms 

Q:  Do we need to complete line #4 Tuition and education amounts on the TD1 tax forms? 

A:  It is your personal choice whether or not to complete the tuition amount on your TD1 forms. 

 
If you indicate a tuition amount, less income tax will be deducted from your bi-weekly pay. 
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If you do not complete this section, you will receive the tuition credit when you file your annual 
income tax return. 
 
Please be aware that the tuition component on the TD1 forms are specific to the current tax year 
(e.g., 2024 calendar year), and not all tuition you expect to pay over your studies. 

 

Q:  I pay tuition, but it is reimbursed by the University of Manitoba. Can I claim the tuition amount on 

my TD1 tax forms?  

A:  If you do not receive a tax slip for the tuition reimbursement (e.g., in the form of a fellowship or 

bursary), you cannot claim that portion of tuition.  

If you receive a tax slip for the reimbursement, you can claim it on your tax forms. 

Note: For tax related inquiries you should contact your financial advisor or Canada Revenue Agency 

as PHRSS does not provide instructions related to tax claims or filing.   

 


